Dve sady kolies vs Prezuvanie jednych diskov
Dve sady kolies vs Prezuvanie jednych diskov
Ahojte
Mozno sa to tu niekde riesilo, ale je to niekde zapotrosene ...
Co je lepsie: Mat dve sady komplet kolies alebo prezuvat zimne letne na jednych diskoch?
Moj pohlad:
Na predoslej astre-g som mal 2 sady kolies: ALU letne, Plech zimne. Prehodil som si to doma sam a kedy som chcel. Popri tom som spravil udrzbu brzd ak bolo treba.
Teraz na Zafire trosku vaham. Povodne som chcel na zimu Plech R16 ale zistil som ze to nieje mozne. V TP mam zapisane R17 18 a 19 a R16 sa nedaju zapisat. Takze som patral dalej a zistil ze na Zafiru nieto PLECH R17. V preuservisoch maju katalog na plechove disky podla Aut a buhuzial existuje iba R16. Cenovo to vychadza priblizne takto: 4xALU disk {minimalne 100euro} 4XTPMS ventil {minimalne 50euro} = 600euro minimalne a velmi lahko to moze byt 750euro. Cena prezutia minimalne 30euro. To znamena ze ked neinvestujem do zimnych diskov tak mozem prezut cca 20krat co je 10rokov navratnost investicie. Predpokladam ze letne budem musiet vymenit po 6rokoch, dalej je dobre ak sa kolesa aspon raz za dva roky prevazia, co tiez stoji nejake to euro.
Moj zaver je, ze z ekonomickeho pohladu sa to neoplati. Urcite je praktickejsie mat dve sady. Pri predoslej astre som to neriesil, mal som 10rokov menej a bol slobodny
dik za nazory, komenty, postrehy. Zimne gumy su uz v pneuservise prichystane, tak toto je posledna zavahanie.
Mozno sa to tu niekde riesilo, ale je to niekde zapotrosene ...
Co je lepsie: Mat dve sady komplet kolies alebo prezuvat zimne letne na jednych diskoch?
Moj pohlad:
Na predoslej astre-g som mal 2 sady kolies: ALU letne, Plech zimne. Prehodil som si to doma sam a kedy som chcel. Popri tom som spravil udrzbu brzd ak bolo treba.
Teraz na Zafire trosku vaham. Povodne som chcel na zimu Plech R16 ale zistil som ze to nieje mozne. V TP mam zapisane R17 18 a 19 a R16 sa nedaju zapisat. Takze som patral dalej a zistil ze na Zafiru nieto PLECH R17. V preuservisoch maju katalog na plechove disky podla Aut a buhuzial existuje iba R16. Cenovo to vychadza priblizne takto: 4xALU disk {minimalne 100euro} 4XTPMS ventil {minimalne 50euro} = 600euro minimalne a velmi lahko to moze byt 750euro. Cena prezutia minimalne 30euro. To znamena ze ked neinvestujem do zimnych diskov tak mozem prezut cca 20krat co je 10rokov navratnost investicie. Predpokladam ze letne budem musiet vymenit po 6rokoch, dalej je dobre ak sa kolesa aspon raz za dva roky prevazia, co tiez stoji nejake to euro.
Moj zaver je, ze z ekonomickeho pohladu sa to neoplati. Urcite je praktickejsie mat dve sady. Pri predoslej astre som to neriesil, mal som 10rokov menej a bol slobodny
dik za nazory, komenty, postrehy. Zimne gumy su uz v pneuservise prichystane, tak toto je posledna zavahanie.
Zafira-C Cosmo 1.4T 103kW LPG ( B14NET ) 8/2015
ex: Astra-G Caravan Classic 1.4 66kw ( Z14XEP ) 9/2005 LPG prerabka 9/2012
- Reklama
Re: Dve sady kolies vs Prezuvanie jednych diskov
za tu cenu by som ja do toho nesiel. osobne mam plech a zimne na nej. ale boli za vybornu cenu, ze len pneu by ma vysli o par eur lacnejsie, tak nebolo o com. a ako pises, je to neocenitelny komfort to mat doma a prehodit si kedy chces. necakat, neriesit, ze je tam kopec ludi, ci objednavat sa. tento rok som si kupil i hydraulicky dvihak, nech to ide rychlesie
Škoda Scala 1,6 tdi style, 2019
ex: Astra J ST 1,7cdti DTS cosmo 2014
ex: Astra J 1,7cdti DTJ cosmo 2012
ex: Astra G 1,6 16v LPG
ex: S105L
ex: Astra J ST 1,7cdti DTS cosmo 2014
ex: Astra J 1,7cdti DTJ cosmo 2012
ex: Astra G 1,6 16v LPG
ex: S105L
Preferuji mít jednu sadu letních a druhou kompletní sadu zimních. Doposud jsem měl zimní na plechových discích ( Astra H), ale na J jsem koupil hliníkové i na zimu. Uvidím jestli to byla dobrá volba. Největší dilema je s tím měřením tlaku, taky jsem váhal jestli nechat jedny disky a přezouvat jen pláště, ale nakonec zvítězila varianta dvou kompletů.
Opel Astra J 1,4 turbo 103kW/140k notchback-SEDAN - drive - 2015
- Astra - R@SAG
- Kontaktovat uživatele:
Taky jsem si pořídil kompletní sadu zimních kol 16" a na lézo mám alu 17". Jenom díky TPMS čidel, tam vlastně bych řekl není žádná úspora. Díky 2x ročnímu párování kolv Oplu. Zvažuji si ale zakoupit tu věcičku na sparovani a nebo si to vždy necham spárovat kolegou zde v Ostravě.
Předešlé vozy: Opel Astra F 1992 - 1.4 8v / Opel Astra G 2006 1.4 16v Twinport
Současný vůz: Opel Astra J 1.4 Turbo 88kW/120k - 2015
http://astra-rasag.maweb.eu - vše o Opel Astra G / H / J / Grandland X + PSA Motory
Současný vůz: Opel Astra J 1.4 Turbo 88kW/120k - 2015
http://astra-rasag.maweb.eu - vše o Opel Astra G / H / J / Grandland X + PSA Motory
Takze som prezul letne za zimne na tie iste disky. Trosku som sa obaval tych TPMS ventilov, ci to nieje nejako narocnejsie na prezuvanie. Chlapci povedali ze je to v pohode a ze si treba dat vacsi pozor. Na poslednu chvilu som ich upozornil ze musime dat disky na povodne miesto aby bolo vsetko OKAY.
Mozno cez zimu, alebo na jar, ak bude niekde dobra cena na ALU disky tak do toho pojdem.
Mozno cez zimu, alebo na jar, ak bude niekde dobra cena na ALU disky tak do toho pojdem.
Zafira-C Cosmo 1.4T 103kW LPG ( B14NET ) 8/2015
já mel vždy dvě sady disku , ale je fakt, ze jsem je vždy kupoval přes bazar takže to nikdy nebylo nic strašného jen gumy jsem bral nove
hlavně té gumě to taky nedělá dobře když se přetahuje přes disk a někteří servisaci umí na ni i utrhnout patku
hlavně té gumě to taky nedělá dobře když se přetahuje přes disk a někteří servisaci umí na ni i utrhnout patku
astra j sportstourer cosmo 1.6sidi turbo
corsa d a12xer
ex opel
zafira b a17dtr
astra h z17dth
corsa b x10xe
corsa d a12xer
ex opel
zafira b a17dtr
astra h z17dth
corsa b x10xe
U mě asi takto: Z důvodu, že se nechci koukat několik zimních měsíců na černé plecháče,
které tomu autu a ještě k tomu v rozměru 16 (žádnému autu) vůbec nesluší, přezouvám ty 17-ky.
Tudíž ventilky zůstávají. Za cenu skoro 2000 Kč za jeden což je nechutných 8000,-, mám skromnější
zimní gumy v 17. Sice nic moc, ale odjezdí taky. Na hory nejezdím a nějaká zima už podle mě 3 roky nebyla. A na otázku, jestli ničím origo kola odpovídám, že nevím a je mi to jedno. Až se dodřou
nebo něco, prostě koupím nové jiné - pro mě neokoukané a auto zase prokoukne.
Ale zimní plecháče........ NIKDY. Ty sem dával na Favorita, když mi bylo 20. A ventilky podporovat taky neeee... Cena přezutí 17-ky. cca 500 Kč.
Jo tak možná zimní liťáky, to jo, ale zase ty ventilky...
Žádné dogma - jen názor.
které tomu autu a ještě k tomu v rozměru 16 (žádnému autu) vůbec nesluší, přezouvám ty 17-ky.
Tudíž ventilky zůstávají. Za cenu skoro 2000 Kč za jeden což je nechutných 8000,-, mám skromnější
zimní gumy v 17. Sice nic moc, ale odjezdí taky. Na hory nejezdím a nějaká zima už podle mě 3 roky nebyla. A na otázku, jestli ničím origo kola odpovídám, že nevím a je mi to jedno. Až se dodřou
nebo něco, prostě koupím nové jiné - pro mě neokoukané a auto zase prokoukne.
Ale zimní plecháče........ NIKDY. Ty sem dával na Favorita, když mi bylo 20. A ventilky podporovat taky neeee... Cena přezutí 17-ky. cca 500 Kč.
Jo tak možná zimní liťáky, to jo, ale zase ty ventilky...
Žádné dogma - jen názor.
Astra J ST Drive 2015 - 1,4 88 kW - B14NEL - CD 600 - Infinity - výhřev sedadel a volantu - kamera
Corsa D Sport 2014 - 1,4 74 kW - A14XER - CD 40 USB - výhřev sedadel a volantu
"RIP" Astra G Sportive 1998 - 1,6 74 kW - X16XEL - Hatchback
Dvojku nestály ani na podzim, bral jsem je za cca 1540,- (20% sleva), ale čekal jsem, že to půjde rychleji dolů.
Astra - 07/2015 - 103kW
ja som jednoznačne za dve sady kolies. máme 5 aut v rodine a na každe to máme takto. v podstate káždá druhá sada kolies-diskov bola kupovaná z druhej ruky či alu či plechy... ak máš šťastie dá sa kúpiť sada diskov za dobrý peniaz. a pri ešte vacsom šťastí aj s gumami. aspoň ja som mal na to šťastie. nie každý odrbáva. a nie každý chce na tom zbohatmúť.
nemusim riešiť objednávanie do pneuservisu, čakať pred sezonou na volný termín,...a platiť dosť veľa peňazí za prehodenie a vyváženie kolies....
ako už bolo viac krát spomenuté prezujem kedy chcem-potrebujem. akurát to skladovanie môže byť problém.
nemusim riešiť objednávanie do pneuservisu, čakať pred sezonou na volný termín,...a platiť dosť veľa peňazí za prehodenie a vyváženie kolies....
ako už bolo viac krát spomenuté prezujem kedy chcem-potrebujem. akurát to skladovanie môže byť problém.
OPEL Astra J.....2.0 CDTI 118kW.....6°AT.....r.v. 2011.....http://www.astra-j.cz/viewtopic.php?f=17&t=652
A jen se zeptám. Vyměnit si kola doma v garáži apod. je fajn.
A když se nechcete objednávat do pneuservisu atd., jak řešíte vyvažování kol?
Já používám, jednu sadu kol, přezouvám a byl jsem vždy zvyklý převážit kola a vyměnit při tom ventilky. Ventilky teď už jsou TMPS, tak snad tam budou déle,ale co to vyvážení? Zatím to byly kola na géčku tzn. už starší a vždy je bylo nutné po sezóně převážit.
A když se nechcete objednávat do pneuservisu atd., jak řešíte vyvažování kol?
Já používám, jednu sadu kol, přezouvám a byl jsem vždy zvyklý převážit kola a vyměnit při tom ventilky. Ventilky teď už jsou TMPS, tak snad tam budou déle,ale co to vyvážení? Zatím to byly kola na géčku tzn. už starší a vždy je bylo nutné po sezóně převážit.
Astra J ST Drive 2015 - 1,4 88 kW - B14NEL - CD 600 - Infinity - výhřev sedadel a volantu - kamera