jsem tu nový a hned s problémem

Partnerky Astra, 1,7DT, 81kW. Normálně jsme v dnešním vedru zaparkovali, šli něco nakoupit, pak nastartujeme auto (klima zaplá na plno) a po chvilce (auto běží na volnoběh, nakládáme) svítí na display "engine power reduced". Motor má divný zvuk, jako by jel na tři válce.
Vypnu motor, nastartuju znova, všechno v pořádku. Jedeme dál, po chvíli - jízda v koloně, pomalá rychlost - opět stejná chyba. Vypnu motor, nastartuju, tentokrát bez klima, všechno zdá se v pořádku. celou dobu v poho, zapne se znova klima, zase chvilku v poho, jakmile se sníží otáčky v nějakým kopci, opět stejný problém.
Partnerka tvrdí že motor ani když hláška nesvítí netáhne na 100%, ale třeba tak 85%. Já to nepoznám, podle mě netáhne ani když jede na 100%

A nyní dva dotazy.
1) Netuší někdo co by to mohlo být? S autem nikdy jinak problém nebyl, najeto 50t, ale již po záruce (nepřiplácela se prodloužená)....
2) dokáže někdo doporučit nějaký servis v Praze nebo na Praze východ, kde nebudou měnit celé díly, ale spíš se podívají na to co je s tím potenciálně rozbitým (asi víte co mám na mysli, někoho kdo tomu fakt rozumí, kdo např. nebude hned měnit škrtící klapku, když ji stačí jen vyčistit). Někdo kdo má diagnostiku a už pár opelů viděl....
Předem díky za pomoc