Dark, poptej se, jestli nebyla načipovaná.
Co si vzpomínám od kolegů, tak tenhle motor si myslím hodně chválili, co se týče experimentálních možností, že prý snesl hodně a jel fakt parádně. Měl i parádní spotřebu na dálky - cca kolem 4 L. Říkalo se tomu hovorově rotačka myslím (asi podle turba).
Pak přišly PD-čka 1,9 77 kW, 2,0 103 kW apod. a to už bylo jinak. Když, tak mě opravte.
Jako nevýhodu těch oktávek bych asi uvedl hluk okolo 130 kmh a výš. Jako by to nemělo dostatečné tlumení, kritizovalo se to potom i u faceliftu. Hluk je ok prý až u nové Octavie 3.
Oktávka 2, co zmiňuješ měla megakufr, to se jí taky nedalo odepřít. Co se týče motoru a toho, jak o ní kámoši vždycky pochvalně mluvili, tak si myslím, že takové auto už automobilky nechcou vyrábět,
protože by možná krachovali na servisech
No a jinak, že to jelo - nezapomínejme, že to byla taková nespoutaná EURO trojka (čtverka?) tuším.

Nevím, jestli už měla DPF...???
Co se tak občas člověk dočte v recenzích na Astru, tak se říká, že radši vzít 1,7 - 92 kW.
Že těch 81 je tak na hraně. A nebo rovnou dvoulitr. Ale já to nemám odzkoušeno.
Já už taky vím, že příště jestli benál, tak spíš tu 1,6 - 132 (147) kW a ne, že pořád bude někdo nafukovat tu jedna-čtverku až praskne...
Možna, že Dark narazil v praxi na otřepanou frázi - "Objem ničím nenahradíš"

Astra J ST Drive 2015 - 1,4 88 kW - B14NEL - CD 600 - Infinity - výhřev sedadel a volantu - kamera
Corsa D Sport 2014 - 1,4 74 kW - A14XER - CD 40 USB - výhřev sedadel a volantu
"RIP" Astra G Sportive 1998 - 1,6 74 kW - X16XEL - Hatchback