Spalovani nafty generuje saze, ty se zachycuji v DPF a ucpavaji ho. Jakmile sensory tlaku ukazuji velky rozdil in/out, filtr je "ucpany" sazemi a je treba ho vypalit.
Vypalit se muze:
1) PASIVNE - Pokud se vyfukove plyny dostanou nad urcitou teplotu, samovolne by se to melo spalit. Jedna se o rychle jizdy na dalnici, pripadne kdyz jedete pilu a motor se zatezuje.
2) AKTIVNE - Teplota ve vyfukovych plynu se zveda nasilne, vstrikuje se nafta do vyfuku. Jak psal SoftOPC, muze se to delat extra vstrikovacem umistenym za turbem na vyfukovem potrubi. Nafta se v horkem potrubi vzniti na mrizce prvniho katalyzatoru (soucast DPF) a vznikly plamen zveda teplotu v DPF filtru a vypaluje saze.
Jestli jsem ten cely problem pochopil spravne, Opel i dalsi vyrobci nemaji extra trysku a vstrikuje se primo do valce motoru, behem vyfukoveho cyklu. Kdyz vypnes motor behem regenerace, nafta vstriknuta do valce tam zustane (nevyfoukne se ven) a protece do motoru, resp. do olejove naplne. Tim se redi olej a zveda se jeho hladina. Trochu nafty se do motoru dostane i bez vypnuti motoru, veskera ulozeni pohyblivych dilu nejsou 100% odolna prosaknuti nafty, stejne jako se dostava olej na druhou stranu.
Delsi dobu to ted sleduji a filter se mi vypaluje pasivne, protoze motor kazdy tyden vetram mimo mesto v pasmu 3000-4500 ot., Start/Stop mam off a motor nedusim. Aktivni regeneraci jsem jeste nepostrehnul. Snad tenhle trend udrzim i nadale