Dotahovanie sviecok
Dotahovanie sviecok
Vie mi niekto poradit akym momentom dotahovat original sviecky GM konkretne na motor A14XER. Dakujem.
- Reklama
Re: Dotahovanie sviecok
Podľa "Plánu servisnej kontroly" pre motor 1.4 je predpísaný uťahovací moment sviečok 20-25Nm.
Ja keď kontrolujem sviečky 1x ročne alebo pri ich výmene to robím tak, že sviečku utiahnem pomocou kľúča "na doraz" rukou a keďže momentový kľúč mám až od 28Nm, tak už pomocou račny dotiahnem sviečky ešte "o malý kúsok tak akurát" - t.j. asi o 10-15° (uhlových stupňov).
Ja keď kontrolujem sviečky 1x ročne alebo pri ich výmene to robím tak, že sviečku utiahnem pomocou kľúča "na doraz" rukou a keďže momentový kľúč mám až od 28Nm, tak už pomocou račny dotiahnem sviečky ešte "o malý kúsok tak akurát" - t.j. asi o 10-15° (uhlových stupňov).
OPEL Astra J 1.6 Notchback - Cosmo
hej ja mam tiez kluc az od 28Nm sakra,no tak nic skusim to ako pises
Nerob si z toho nič a veľmi to nerieš - utiahni ich s citom a finíto, ani v servise to nerobia momenťákom (aspoň čo som videl), uťahujú to presne tak, ako som uviedol - dokonca aj vypúšťaciu skrutku oleja doťahujú len tak rukami, i keď aj na nej je uvedený uťahovací moment 14Nm.
teraz som cital prave navod ze dotiahnut rukou kolko ide a potom o 90stupnov este klucom a malo by to byt ok. nechcem to prilis prehnat ale zase ani malo dotiahnut
Nechcem byť múdry, ale pokiaľ ma pamäť neklame, tak o 90°by sa mali doťahovať sviečky s kužeľovou dosadaciou plochou, nie s plochou - tých 90° je trochu veľa. Pri hliníkovej hlave môžeš trochu "pretiahnúť" závit v otvore pre sviečku - parkrát to zopakuješ a môžeš strhnúť závit.