svetelny senzor

Od klimatizace až po xenony
pico

svetelny senzor

Příspěvek od pico » 13 čer 2013, 20:18

Na akom principe funguje senzor denneho svietenia ? Ked vychadzam z dvora, tak prechadzam cez taky kratky tunel. Skoro vzdy sa mi v nom zasvietia halogeny a po vydeni von za par sekund zhasnu. Je tak aj ked je vonku pod mrakom. Dnes som vychadzal, pri starte som v tieni. Svietili iba LED. Po prejdeni tunela sa mi rozsvietili halogeny ale nejako nezhasinali, aj ked bolo vonku slnko ( isiel som v tieni ). Bolo to okolo 18,00 h. Zhasli az ked som zastavil na krizovatke na priamom slnku. Takisto po ceste spat po asi pol hodine. Vonku LED a po prejdeni tunela do dvora v tieni halogeny nezhasli. Funguje to na principe UV ziarenia alebo ako ?
Astra J, 1,4 T, 103 kW, Enjoy+, Silver lake, 02/2013

Reklama

Palic

Re: svetelny senzor

Příspěvek od Palic » 13 čer 2013, 22:23

no co nato napsat, to je opet neco co nechapu...... proste soudruzi z NDR udelali nekde chybu...... me to taky dost vytaci jak to funguje, ale rekl bych ze zalezi na urcitem druhu zareni, na ktere je to cidlo zavysle..... me dost depta ze venku sviti slunce, auto stoji tak ze na cidla nesviti a pri odemceni mi rozsiti svetla, po nastartovani taky, jakmile ale auto se otoci proti slunci tak hned prepne na denni sviceni....., jindy zase je zatazeno, a dost sero a celou dobu jednu na denni sviceni, az si rikam ze jsem trotl ze nesvitim xenonama (deje se to i za mirneho deste)..... proste, je to nachuja, opet se soudruzi z NDR predvedli........obcas mi i pripada ze bere v potaz kolik je hodin :)......

pico

Příspěvek od pico » 13 čer 2013, 22:32

Palic presne si to vystihol. Uplne rovnako to funguje u mna ale nepoznam princip, ten by ma zaujimal.

Phrz

Příspěvek od Phrz » 20 čer 2013, 15:23

ja teda nevim jak u astry, ale u corsy toto funguje absolutne bez problemu, kdyz vjedu do tunelu rozsviti se hlavni svetla a po vyjeti opet zhasnou, stejne tak když zajizdim do garaze. Pokud napr. prsi nebo snezi tak se rozsviti hlavni světlomety taky... ze by mela astra nejaky jiny system?
Corsa D Sport 1.4T 88Kw http://corsaclub.cz/viewtopic.php?f=9&t=9676
Astra J Cosmo 1.6T SIDI 125Kw http://www.astra-j.cz/viewtopic.php?f=17&t=378&p=3258#p3258

pico

Příspěvek od pico » 20 čer 2013, 18:45

Asi nema iny system ale ta automatika ma a nielen mna udivuje. Neviem na akom principe senzor pracuje. Presne ako to popisuje Palic. Niekedy, ked idem v tieni po vyjdeni z tunela a inak je vonku slnecno ale uz podvecer, tak halogeny zhasnu az na priamom slnku. Inokedy, ked idem na obed a mrholi, tak zostavaju svietit LED ( nezapnu sa halogeny ), aj ked je oblacno. Po vojdeni do tunela to funguje samozrejme normalne a aj po vyjdeni z neho, az na tuto anomaliu.

Xavier

Příspěvek od Xavier » 25 čer 2013, 16:56

okrem toho je anomalia i so spatnym. Minule som sa vracal od nasich domov po rovinke smerom na vychod. Zozadu sikmo zapadalo slnko a mne na podnet zapadajuceho slnka stmavlo vnutorne spatna. Co bolo cudne, ze slnko vobec nan nedopadalo priamo a aj na cele auto skor z boku. Este divnejsie bolo, ze za malym mostom s vyosenim cesty a vratenim sa do povodneho smeru len ako keby sla subezka s predoslou cestou o par metrou v pravo sa zrkadlo spamatalo a preslo do denneho rezimu. Slnko pritom dopadalo tak isto. Odvtedy sa mi to podvecer na tom useku asi 2-3km opakuje pravidelne.
Inak Pico budes vediet, je to usek pred hornosalibskym kupaliskom na Salu.
Škoda Scala 1,6 tdi style, 2019
ex: Astra J ST 1,7cdti DTS cosmo 2014
ex: Astra J 1,7cdti DTJ cosmo 2012
ex: Astra G 1,6 16v LPG
ex: S105L

pico

Příspěvek od pico » 25 čer 2013, 20:57

Xavi, viem kde myslis. Teraz ked je teplo, tak do Salib nejazdim. Raz sa to stalo aj mne.. ked uz sme pri tych senzoroch, tak aj dazdovy funguje nie vzdy na 100%. Pred per tyzdnami bolo dazdivo a dost som jazdil po meste. Niekedy mi stietace nezotreli skoro nepriehladne sklo a inokedy na krizovatke stierali skoro na sucho. Vsimol som si, ze takto reaguje pri pomalej rychlosti. Nacdialnici to bolo v pohode. Citlivost som nemenil a niekedy som musel v meste potlacit packu a manualne aktivovat stierace, aby som videl, inokedy som musel senzor dazda vypnut, aby nesli nasucho. A este mimo temu. V nedelu som Astru umyl ale vetrisko zo stromov nafukal na auto za dva kyble nejakeho zlteho bordelu zo stromov. Potom to namoklo, no hotovo, je to uplne vsade. Asi z lipy a drzi to ako prilepene. Dazd to nezmyl.

Palic

Příspěvek od Palic » 25 čer 2013, 23:06

k zrcatku - me dostava to ze kdyz nekdo vystupuje za sera z auta (vetsinou kdyz couvam do dvora) tak se mi zrcatko stmavy a ja vidim kulovy, musim pockat nez zhasne vnitrni osvetleni a pak muzu couvat... :(

k senzoru steracu - je to vlastne cidlo, ktere ma reagovat na vodu, ktera neodrazi svetlo zpet do cidla (cidlo si sviti na sklo zevnitr a odrazem se detekuje sucho a kdyz se nic neodrazi tak mokro) proto zalezi jak velke kapky jsou na cidle, popripade jaky sajrajt...... pokud ten sajrajt odrazi svetlo zpet tak to bere jako sucho, pak zase naopat pokud do cidla posviti slunicko, muze byt zmateno a setrit jako ze je sklo mokre...... (doufam ze ma teorie o funkci cidla je spravna, jelikoz takto funguji opticke snimace hladiny kapaliny......)..... ;)

Xavier

Příspěvek od Xavier » 26 čer 2013, 07:55

Pico: senzor dazda je podla mna zavisly aj od rychlosti. Aj ja som spozoroval, ze pri nizsej rychlosti stiera menej casto, ako pri vyssej.
Škoda Scala 1,6 tdi style, 2019
ex: Astra J ST 1,7cdti DTS cosmo 2014
ex: Astra J 1,7cdti DTJ cosmo 2012
ex: Astra G 1,6 16v LPG
ex: S105L

softOPC
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od softOPC » 26 čer 2013, 10:11

U mě lze rychlost senzoru deště, resp. jeho citlivost, regulovat pákou stěrače, tedy jeho otočným ovladačem.
ex.Astra OPC 2013 280k 12,2/100 downpipe, HJS cat, M-Tech Byla moc fajn
Fiat Scudo II Multijet 2015 130k 7,2/100
2016 Ford Mustang V8 5.0 14/100 ale ten styl
2017 Ford Kuga 1.5 turbo benzin 7,3/100
www.rcfunrace.cz www.prcars.cz

Odpovědět